You are currently viewing Moció de suport a Julian Assange

Moció de suport a Julian Assange

  • Post category:Documents

[Proposada per l’ANC Valls-Alt Camp, presentada pels grups municipals de Junts, Esquerra i la CUP, i aprovada pel Ple de l’Ajuntament de Valls el 29 de gener de 2024]

L’article 19 de la Declaració universal dels drets humans diu: “Tot individu té dret a la llibertat d’opinió i d’expressió; aquest dret inclou el de no ser molestat a causa de les seves opinions, el d’investigar i rebre informacions i opinions, i el de difondre, sense limitació de fronteres, per qualsevol mitjà d’expressió.

Cada quatre dies és assassinat un periodista a mans de governs corruptes i altres grups de poder, i només el 13% d’aquests assassinats s’arriben a investigar. Però avui volem expressar una gran preocupació pels abusos que reben molts periodistes en països qualificats de democràtics. També aquí els periodistes són víctimes de múltiples abusos, com la censura i l’autocensura, els contractes precaris, els acomiadaments improcedents, els assetjaments sovint imperceptibles i no denunciats, les intimidatòries denúncies per difamació i les multes desproporcionades. Alguns també són condemnats a l’ostracisme o forçats a l’exili, simplement per fer pública la veritat. Però el cas de Julian Assange, juntament amb el de Pablo González, revelen que la cosa pot ser encara molt més greu i que els periodistes poden ser injustament privats de llibertat, fins i tot durant llargs anys, ja sigui a presó o tancats en ambaixades estrangeres, per exercir la seva professió amb rigor. I tots aquests abusos han creat una situació insostenible davant la inacció dels anomenats estats de dret.

Exigim que els periodistes puguin exercir la seva professió sense restriccions a la seva llibertat personal. Els periodistes han de tenir garantits els drets professionals dins una àmplia llibertat de premsa, perquè el que està en joc és el dret dels ciutadans a estar informats. Els periodistes han de tenir les mans lliures per controlar els poders legislatiu, executiu i judicial. No hem de permetre que la premsa i els mitjans audiovisuals es converteixin en simples eines d’adoctrinament i propaganda oficials. Cal denunciar també, pel perjudici que causa a la llibertat de premsa i a la pròpia democràcia, l’abús que suposa l’actual praxi de repartiment de subvencions institucionals sovint arbitràriament atorgades a canvi de favors per afavorir determinats interessos polítics. Això no és democràcia, sinó una clara forma de prevaricació.

Julian Assange corre el greu perill en poc temps de veure’s extradit del Regne Unit als Estats Units en un cas que podríem titllar de “terrorisme d’estat”. Julian Assange no ha comès cap delicte i, juntament amb Wikileaks, simplement ha complert el deure periodístic d’informar sobre fets delictius gravíssims que han costat la vida a molts centenars de milers de víctimes innocents. Qui denuncia la comissió de delictes mai no pot ser considerat un transgressor de la llei, i menys si els delictes exposats afecten el futur de la humanitat i la seguretat de milions de persones. A més, si es consumés aquesta extradició, es crearia un gravíssim precedent per a la llibertat de premsa i la qualitat democràtica i transparència del món de la informació i significaria una coerció afegida a la tasca del periodista.

Juntament amb el cas de Julian Assange, també criden l’atenció de forma especial els casos del periodista basc Pablo González, que porta més d’un any en una presó polonesa, i el de Jamal Khashoggi, impunement assassinat al consolat saudita d’Istanbul l’any 2018 sense l’aplicació de cap mena de sanció internacional efectiva.

Per tant, és per tots aquests motius que el Ple adopta els següents acords:

PRIMER. Manifestar el rebuig a l’extradició de Julian Assange amb relació a l’exercici dels seus drets fonamentals com a periodista, que representa una regressió dels drets i llibertats. Per aquest motiu en reclamem la llibertat immediata.

SEGON. Mostrar el compromís amb la llibertat de premsa i la llibertat d’expressió, recollides en tractats internacionals com la Carta de les Nacions Unides i la Declaració universal dels drets humans.

TERCER. Demanar als periodistes que expliquin el que està en risc i demanin a la població que s’impliqui en la defensa de la llibertat de premsa.

QUART. Participar en la convocatòria que es faci quan els tribunals britànics dictin sentència sobre l’extradició de Julian Assange.

Per la llibertat de premsa i el dret a una informació veraç, Julian Assange lliure ara!

Accepta galetes

Les galetes són importants perquè influeixen en l’experiència de navegació, ajuden a protegir la privacitat i permeten fer peticions a través del web. Fem servir galetes pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les vostres preferències sobre la base d’un perfil elaborat amb hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Si en consentiu la instal·lació, feu clic a "Accepta totes les galetes" o configureu les preferències clicant a "Configura les galetes". Més informació a la nostra política de galetes.

Selecciona les galetes que vols acceptar