You are currently viewing Manifest de l’1 d’Octubre de Valls per la República (2023)

Manifest de l’1 d’Octubre de Valls per la República (2023)

  • Post category:Documents

Les organitzacions independentistes de Valls, aplegades al voltant de la Plataforma Valls per la República, tornem a celebrar de manera unitària aquest Primer d’Octubre. I ho fem per una raó molt senzilla: per posar de manifest que només des de la coordinació i des de l’estratègia conjunta el moviment independentista reeixirà en el seu objectiu.

¿Quantes vegades no hem sentit a comentar que quan vam fer la cadena humana de punta a punta de país (ara fa 10 anys) no preguntàvem al del costat de quin partit era? ¿Quantes vegades no ens hem dit a nosaltres mateixos que una de les claus de la victòria de l’1 d’Octubre és que anàvem a l’una?

¿I quantes vegades no hem constatat, també, que l’altra clau de victòria del Primer d’Octubre va ser que no vam tenir por? Aquells dies vam desafiar l’Estat espanyol. No volien que féssim el referèndum i van dir que no el faríem, però el vam fer. Van intentar impedir-ho de totes totes, aquí a Valls mateix amb el registre d’El Vallenc, i amb violència policial en pobles com Cabra, Puigpelat i Vilabella. Però vam votar igualment, i durant un parell de dies vam tenir l’Estat contra les cordes.

Després no vam veure clar de continuar i ens vam fer enrere. I ja vam centrar totes les energies del moviment a fer front a la repressió, a la indigna i antidemocràtica repressió de l’Estat espanyol. Amb un 155 i una judicatura (amb el rei espanyol al capdavant) que van colpejar persones i institucions, van vulnerar els principis democràtics fonamentals i van llançar un missatge amenaçador per desmobilitzar la gent i neutralitzar els caps visibles de l’independentisme.

Certament, ha estat una repressió efectiva que ha desorientat el nostre moviment, l’ha atemorit i n’ha afeblit la unitat estratègica, fins al punt que sovint no només oblidem quin és el nostre adversari, sinó que també dubtem de tota la força que tenim i de tot el que podem aconseguir si ens ho proposem. Les més de 4.400 persones represaliades demostren que l’Estat espanyol no persegueix delinqüents sinó dissidents, i l’amnistia pot ser una manera d’evidenciar-ho.

Les lliçons del Primer d’Octubre són clares. N’hem esmentat dues: anar a l’una i no tenir por. I encara n’hi ha una altra: que ara ja sabem què hem de fer i què no hem de fer per guanyar. Ens vindrà el moment, i entre tots hem de treballar per crear les condicions oportunes perquè aquest moment arribi i perquè aquest cop l’aprofitem gràcies als aprenentatges del 2017.

L’1 d’Octubre és el millor recordatori que la transversalitat és la força de l’independentisme. Estar compromès amb el Primer d’Octubre vol dir contribuir a cohesionar el moviment perquè retrobi la força del treball coordinat. Les estratègies de part són incompatibles amb aquest propòsit.

És per això que avui, sis anys després del referèndum del Primer d’Octubre, les entitats i els partits independentistes de la ciutat, com a integrants de la taula de coordinació Valls per la República, manifestem de manera conjunta que:

  • Seguim! Seguim amb la voluntat de fer efectiu el mandat democràtic del Primer d’Octubre i de culminar el procés d’independència de Catalunya.
  • Seguim! Seguim volent que Catalunya sigui un estat en forma de república, tal com vam votar fa sis anys més de 2 milions tres-cents mil persones.
  • Seguim! Seguim amb el convenciment que la independència és la millor eina per garantir el futur de la nostra llengua i la nostra cultura, i per acabar per sempre amb l’espoli fiscal, amb la manca d’infraestructures dignes i amb la repressió política.
  • Seguim! Seguim amb la intenció de preparar-nos per a la nova oportunitat que ens vindrà, posant en valor els aprenentatges de l’1 d’Octubre per reeixir.
  • Seguim! Seguim sortint a manifestar-nos, votant independència en totes les oportunitats, treballant per l’escola i la llengua catalana, per la cultura, pel país, fent xarxa.
  • Seguim! Seguim creient en la solidesa del moviment independentista i en la seva capacitat de superar divisions i d’emprendre de nou una etapa de confiança i empoderament.

Defensem el Primer d’Octubre com a moment fundacional i llavor del nou estat.

Ara és hora d’estar alerta per quan vingui un altre… octubre. Esmolem ben bé les eines per poder fer un bon cop de falç.

Visca Catalunya lliure!

Accepta galetes

Les galetes són importants perquè influeixen en l’experiència de navegació, ajuden a protegir la privacitat i permeten fer peticions a través del web. Fem servir galetes pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les vostres preferències sobre la base d’un perfil elaborat amb hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Si en consentiu la instal·lació, feu clic a "Accepta totes les galetes" o configureu les preferències clicant a "Configura les galetes". Més informació a la nostra política de galetes.

Selecciona les galetes que vols acceptar