You are currently viewing Abel Riu aposta per l’enfortiment de la catalanitat com a estratègia independentista

Abel Riu aposta per l’enfortiment de la catalanitat com a estratègia independentista

  • Post category:Actes

El politòleg denuncia la pèrdua de credibilitat internacional del moviment quan no es van aplicar els resultats del referèndum

El politòleg Abel Riu, expert en política internacional, va ser el protagonista de la xerrada del juny del cicle mensual “Objectiu independència”, que des de fa dos anys organitza l’Assemblea Valls-Alt Camp per analitzar la situació i les línies d’actuació del moviment independentista.

Riu va començar destacant la projecció internacional que va aconseguir Catalunya el 2017 amb el referèndum d’independència, un fet sense precedents en els últims segles. Però tot seguit va lamentar la pèrdua de credibilitat que es va produir quan els dirigents independentistes catalans van decidir no tirar endavant els resultats del referèndum. Segons l’expert, en aquesta etapa del procés el moviment es movia en una paradigma democratista, basat a ser molt curós en els mecanismes democràtics confiant que Europa reaccionaria a favor de Catalunya davant la violència de l’Estat espanyol, cosa que no va passar.

Segons el politòleg, un cop iniciada la repressió Espanya ja no va tenir cap necessitat de negociar, com esperaven els polítics catalans, perquè l’adversari estava en retirada. I estretègicament l’Estat espanyol, en aquests últims anys, ha situat el moviment independentista allà on volia, que és en la lluita antirepressiva, allunyada de l’objectiu de fer efectiva la República Catalana.

Durant la xerrada, Abel Riu va destacar la necessitat de tenir en compte el context internacional actual, conseqüència de diverses crisis sistèmiques, amb un esclat de conflictes bèl·lic, l’enduriment de les relacions internacionals, l’auge de l’extrema dreta i la tendència a la uniformització. En aquest sentit, va va dir que el moviment independentista ha de saber jugar bé les seves cartes per projectar-se internacionalment i que ho ha de fer, sobretot, apostant per l’enfortiment de la catalanitat i l’autodefensa nacional col·lectiva. En aquest punt, va posar com a exemple la defensa de la llengua catalana, l’únic element que identifica el país i que viu un moment d’emergència; per això va proposar exercir el poder fent que el terç de població que el té com a llengua habitual el faci servir de manera gairebé exclusiva.

A més d’aquesta aposta per enfortir la nació, Riu va defensar la necessitat que l’impuls del moviment independentista torni a la societat civil organitzada, sense interessos electorals.

Accepta galetes

Les galetes són importants perquè influeixen en l’experiència de navegació, ajuden a protegir la privacitat i permeten fer peticions a través del web. Fem servir galetes pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les vostres preferències sobre la base d’un perfil elaborat amb hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Si en consentiu la instal·lació, feu clic a "Accepta totes les galetes" o configureu les preferències clicant a "Configura les galetes". Més informació a la nostra política de galetes.

Selecciona les galetes que vols acceptar