El Ple de l’Ajuntament de Valls votarà dilluns que ve, 31 de juliol, a la tarda una moció proposada per l’Assemblea Valls-Alt Camp perquè es designi un carrer de Valls amb el nom de Guillem Agulló. Els tres partits independentistes locals (Junts, Esquerra i CUP), que tenen majoria al Ple, han assumit la moció i l’han presentada a la primera sessió ordinària municipal d’aquest mandat.
La idea de la moció és del Club de Lectura Política impulsat per l’ANC Valls, que va triar com a primer llibre de lectura Guillem, de Núria Cadenes. La reflexió i el debat que va propiciar l’obra van generar aquesta proposta, que pretén expressar el compromís de la ciutat amb el país, la llibertat i l’antifeixisme. A Valls el record del Guillem ha estat present aquests anys gràcies sobretot a la reivindicació que n’ha fet el Casal Popular la Turba, amb iniciatives com el mural que hi ha al carrer de la Cort.
Enguany ha fet 30 anys de la mort de Guillem Agulló i Salvador, el jove valencià que va ser assassinat per un grup de militants de l’extrema dreta l’11 d’abril de 1993. El Guillem el van matar pel seu compromís amb l’antifeixisme i amb el país, i en tot aquest temps ha esdevingut un símbol de lluita per la llibertat. Diversos llibres i també una pel·lícula han contribuït a donar-lo a conèixer arreu dels Països Catalans.
Tres dècades després veiem que el feixisme encara és ben viu, i que cal fer-hi front tant des del carrer com des de les institucions. Arreu del món es produeix un auge de l’ideari feixista, que s’organitza internacionalment i que exerceix influència en els diversos poders (mediàtic, polític, judicial i econòmic). Els principals bocs expiatoris del feixisme a casa nostra són l’independentisme, les persones migrades, el feminisme i el moviment LGTBIQ+. La millor manera de fer-hi front és desemmascarant-ne les mentides i fent polítiques que contrarestin de debò les desigualtats socials.