El músic i activista català va presentar la seva novel·la al cicle mensual “Objectiu independència”
Francesc Ribera “Titot” va ser el convidat de gener del cicle mensual “Objectiu independència”. Hi va presentar El silenci que heu de témer, la seva darrera novel·la, i també va parlar sobre l’actualitat política. La xerrada es va fer el dissabte 27, a les dotze del migdia, a la plaça dels Alls, al davant del local de l’ANC Valls-Alt Camp, com és habitual.
“Titot” va començar explicant per què havia triat la Mallorca del segle XVII per situar-hi la novel·la: “Ho vaig fer per dos motius: perquè és un segle que explica molt bé on som ara políticament i socialment, i també perquè et permet tractar temes com el sectarisme, el lideratge, la vanitat… més fàcilment; si ho fas amb exemples actuals costa més perquè tothom parteix d’unes idees preconcebudes.” L’escriptor també va parlar sobre els personatges de la història, tots ells reals, alguns dels quals desconeguts, com la protagonista, Joana de Santacília, “una dona que estava destinada a fer un bon casament i que escull ser monja de clausura per, encara que sembli una paradoxa, ser més lliure”, i uns altres de record infaust per als catalans com el comte duc d’Olivares.
En el decurs de la xerrada es van mostrar diversos paral·lelismes entre alguns fets documentats que explica la novel·la i l’actualitat. Així, si al segle XVII les lluites entre els Canamunt i els Canavall eren fins i tot atiades per la noblesa per evitar mals majors, “Titot” va admetre que la lluita partidista afeblia el moviment independentista i, en aquest sentit, va posar com a exemple l’escissió del Moviment de Defensa de la Terra, als anys vuitanta, un procés que ell mateix va viure de prop i que va acabar amb la desaparició de les dues branques enfrontades. Va assenyalar que “aquestes lluites són inevitables perquè això de la independència els partits ho veuen com una cosa molt llunyana; per anar tots a l’una ens cal un objectiu a curt termini com ho van ser les consultes sobre la independència o el referèndum.”
Ribera també va referir-se a la necessitat de treballar amb discreció per guanyar, com un altre paral·lelisme entre la novel·la i el moviment independentista.
El cicle “Objectiu independència” portarà la investigadora Júlia Ojeda el 17 de febrer i l’historiador Josep Pinyol el 23 de març.
Aquí podeu visualitzar el vídeo de la xerrada.