Elisenda Paluzie ha protagonitzat aquest dissabte la xerrada de maig del cicle “Objectiu independència”, de l’Assemblea Valls, en un acte presentat pel jurista Albert Pereira en què l’expresidenta de l’Assemblea ha posat en valor la internacionalització del moviment independentista català en organismes com l’ONU, el Consell d’Europa i els tribunals europeus.
Paluzie ha iniciat la conferència destacant que l’independentisme català compleix els tres motius per a l’exercici del dret a l’autodeterminació, que són el caràcter nacional, la voluntat d’una majoria i la causa justa davant vulneracions de drets fonamentals, per la qual cosa és important no centrar-se només en un dels tres arguments, sinó fer-los servir tots.
A partir d’aquí, Paluzie ha repassat els diferents processos judicials impulsats per l’independentisme per denunciar la repressió de l’Estat espanyol, tant els que han obtingut resultats positius com els que no. En el cas de Nacions Unides, ha destacat el dictamen del Grup de Detencions Arbitràries, que va deixar clar que Espanya va empresonar els líders catalans per exercir uns drets i que organitzar un referèndum no es pot considerar delicte. També ha posat en relleu els bons resultats obtinguts amb les queixes als relators de l’ONU (com en el cas Pegasus), amb l’informe del Consell d’Europa sobre la repressió elaborat per un eurodiputat letó o amb les denegacions de les euroordres a Bèlgica i Alemanya, culminades amb la sentència sobre les qüestions prejudicials, un revés demolidor per al jutge Llarena.
Elisenda Paluzie ha acabat aquest repàs fent esment a les sentències pendents a Estrasburg, sobre les quals ha opinat que no podem esperar que demanin a l’Estat espanyol que permeti un referèndum d’autodeterminació, per bé que sí que poden servir per reforçar i legitimar el moviment independentista en la seva causa justa quan decideixi fer efectiva la independència. En aquest sentit, ha recordat que la immensa majoria d’independències s’aconsegueixen per la via dels fets, i no amb acord, per la qual cosa ha recordat la necessitat de centrar-se en l’acció política per aconseguir-ho.
Aquí es pot veure la xerrada d’Elisenda Paluzie, presentada per Albert Pereira.