You are currently viewing Elisenda Paluzie: “La independència ens aportarà més guanys que costos”

Elisenda Paluzie: “La independència ens aportarà més guanys que costos”

  • Post category:Actes

L’expresidenta de l’ANC i catedràtica d’Economia de la UB repassa els aspectes econòmics clau en la transició a la independència

Elisenda Paluzie, expresidenta de l’ANC i catedràtica d’Economia de la Universitat de Barcelona, ha estat la convidada aquest dissabte del cicle mensual “Objectiu independència”, organitzat per l’Assemblea Valls. La xerrada, que portava per títol “La transició a la independència: aspectes econòmics”, s’ha fet al migdia a la plaça dels Alls, al davant del local de l’ANC Valls-Alt Camp.

Paluzie ha parlat dels costos que suposa la transició cap a la independència i, sobretot, dels guanys que comporta tenir un estat propi. Ha començat relativitzant el cost que va suposar el canvi de seu d’unes 4.000 empreses que es va produir el 2017, que ha qualificat com “una campanya de la por econòmica orquestrada pel govern espanyol, però amb un impacte molt petit sobre l’economia real.” En aquest sentit, ha apuntat que durant el segon trimestre del 2017, per exemple, el PIB va créixer més a Catalunya que a la resta de l’Estat.

En relació amb aquesta campanya de la por, l’economista ha insistit en la importància de la internacionalització de l’economia catalana i de reduir la dependència de l’Estat: “Com més internacionalitzada estigui l’economia catalana, més reduirem els costos de transició.” Sobre aquest punt ha valorat positivament el fet que actualment només el 37 % de la producció s’exporta a la resta de l’Estat, mentre que el 63 % s’exporta a la resta del món.

Tot i admetre els costos econòmics de la transició cap a l’estat propi, Paluzie considera que “la independència compensa sobradament perquè els costos de transició són de curt termini, mentre que els guanys són permanents”. Així, per exemple, la independència no només suposa la desaparició del dèficit fiscal, sinó que també significa més despesa que pot fer la Generalitat i que impacta directament sobre l’economia real i el creixement econòmic, com la inversió en infraestructures.

Elisenda Paluzie ha assenyalat que cal parlar amb rigor de les oportunitats econòmiques de la independència ja que, entre d’altres, “suposaria un guany sobre el PIB de Catalunya, que augmentaria entre un 15 % i un 20 % en vint anys”, i que cal preparar un escenari adequat per a la transició, que passa per “més consum estratègic, més internacionalització de l’economia, més sobirania energètica i més sobirania fiscal.”

La propera xerrada del cicle “Objectiu independència” tindrà lloc el 23 de novembre, a les dotze del migdia, a la plaça dels Alls i anirà a càrrec de Jaume Marfany, filòleg i president de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL).

Aquí es pot visionar la xerrada d’Elisenda Paluzie.

Accepta galetes

Les galetes són importants perquè influeixen en l’experiència de navegació, ajuden a protegir la privacitat i permeten fer peticions a través del web. Fem servir galetes pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les vostres preferències sobre la base d’un perfil elaborat amb hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Si en consentiu la instal·lació, feu clic a "Accepta totes les galetes" o configureu les preferències clicant a "Configura les galetes". Més informació a la nostra política de galetes.

Selecciona les galetes que vols acceptar