L’advocat i exvidepresident del Parlament Josep Costa va omplir a vessar la sala de l’Institut d’Estudis Vallencs aquest dimecres, en la xerrada “La independència, a les nostres mans”, dins el cicle “Objectiu independència” de l’Assemblea Valls-Alt Camp.
En una conversa amb l’advocat tarragoní Pere Grau, vinculat a l’Assemblea, Costa va repassar diferents aspectes del procés d’independència, en què va destacar les victòries judicials de l’exili, les renúncies del Govern i la via d’èxit de les mobilitzacions i la desobediència.
Sobre el Tribunal Suprem, va dir que “tenen dos problemes: l’exili i saber com ens aturaran quan ho tornem a fer”, i va opinar que “com que no saben com guanyar, prefereixen tenir-ho aturat sense resoldre abans que es tanqui en contra d’Espanya”. En aquest sentit, va valorar molt positivament el terme que va aparèixer a la sentència europea de “grup objectivament identificable”, perquè té a veure amb el concepte de discriminació. Segons Costa, a la pràctica les sentències europees ja s’han guanyat, i va anunciar que hi ha pendent un cas a Nacions Unides en relació amb el govern que volem els catalans.
Pel que fa a l’estratègia independentista, l’exvicepresident va destacar que calia aprendre de les lliçons d’aquests últims deu anys, i que “ens hem de creure que la manera de tornar-ho a fer és igual que el 2017, però arribant fins al final, perquè Espanya no té prou presons, ni jutges ni policies per aturar-nos a tots, ni s’ho poden permetre”. Costa també va destacar els fets de l’octubre de 2017 com un esdeveniment inaudit en qualsevol democràcia: tancar tot un govern escollit per la gent a la presó (amb penes de 30 anys) i, encara, que els mateixos partits del govern tornin a guanyar les eleccions per majoria absoluta.
Per a l’advocat eivissenc, en aquests moments “cal convèncer-nos que l’1 d’Octubre no ens vam equivocar, i adonar-nos que els qui ens lideren no han deixat d’equivocar-se des del 28 d’octubre del 2017”. I va proposar tornar a la mobilització des del carrer, canviar els governs que no prioritzen la independència i, quan es torni a intentar, no deixar-ho a mitges. Preguntat sobre el “principi de realitat” amb què una part de l’independentisme s’escuda per no fer la independència, Costa va respondre que “el principi de realitat diu que amb el permís d’Espanya la independència no es fa”.
La xerrada es pot veure en aquest vídeo.